Kerstversiering

Radio Amsterdam Noord maakte zich sterk in verschillende aspecten die nauw verbonden waren met de hobby en de tijd van het jaar. Zo was een mast voor sommige een symbool van liefde en voor een ander weer een object dat te dominant aanwezig was. Gedurende de feestdagen werd er dan ook alles aan gedaan om de boel een beetje op te fleuren. De foto hiernaast was één van onze allereerste kerstbomen. veel van u zullen denken, hee dat is IJselstein of Lopik.
Nee hoor, dan zit u er helemaal naast. Misschien is het wel zo geweest dat de mensen die bij ons de antennes van het dak hebben verwijderd dit idee later in ijsenstein in het groot hebben nagebootst. Maar één ding is zeker. wij waren eerder.

De foto hiernaast laat zien dat het object zich op een gewoon woonhuis bevond. De foto is gemaakt vanuit de Nachtegaalstraat terwijl het pand zichzelf bevond aan de Sperwerlaan 19 te Amsterdam. We zijn klein begonnen maar elk jaar werd hij groter en mooier. Op de foto hieronder zijn ruim 1600 kerstboomlampjes gebruikt Alleen al de voorbereiding om de lichtslierten samen te stellen nam al enkele dagen in beslag. En dan hebben we het nog niet over het ophangen

en het repareren als er een paar lampjes uitvielen. Als laatste laat ik u nog even terug blikken op ons mooiste resultaat. een kerstboom met bijna twee duizend lampjes en een kerstster met een doorsnee van vier meter die vanuit de weide omtrek een enorm schoonheid naar voren bracht. Helaas is ook daar enkele jaren later een einde aan gekomen. Althans op dit adres.

De mast op zich was best wel een klus om op zo’n klein dak te plaatsen. En als het dan weer zover was dat de radio controle dienst voor de deur stond en niet alleen de zender maar ook de mast liet verwijderen dan was het daarna ook weer flink aanpoten om een nieuwe mast te plaatsen. Meestal gebeurde dat dezelfde dag en in een enkel geval stond er al een aanhanger voor de deur met een complete mast. ik maakte een keer een opmerking door te zeggen; laat dat ding maar staan en neem deze nieuwe mee. maar helaas, daar tuinde zij niet in. buiten de gemiddeld zes keer per jaar dat de mast werd gedemonteerd kwam het ook wel eens voor dat de weergoden een duit in het zakje deden. En zo hebben we één keer een echte vallende ster naar beneden zien komen.

Ik zal niet vergeten dat er een keer iemand van het gemeentehuis langs kwam en mij vertelde dat zo’n mast niet mocht. Toen ik de deur open maakte en zij van ga je gang toen wist hij niet hoe snel hij weer weg moest gaan. tijd voor koffie had hij niet.

Nu nog even een actiefoto van antennebouwers uit kootwijk die in opdracht van de radiocontroledienst de mast hier aan het afbreken zijn. De onderste man is bezig met het verwijderen van het prikkeldraad terwijl de man bovenin (hopelijk voor hem zonder kleerscheuren) de antennes vakkundig demonteert.

In elk geval een stuk sportiever dan de mannen die op 26 november 1987 met behulp van een telekraan van 65 meter de mast compleet met zender van het dak kwamen halen. De mast was dusdanig stevig ingepakt dat de zender die boven in de mast hing bijna zes weken ongestoord heeft kunnen doordraaien.
Helaas was ik zelf verhinderd om hierbij aanwezig te zijn. ik zat op dat moment voor de derde dag samen met vele collega’s verspreid over verschillende politiebureaus op water en brood. (ook hierover in een later bericht wat leuke anekdotes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *